"Marlies is niet zomaar een panfluitiste, maar een veelzijdig musicus." - Collega Musicus

Marlies de Roos (1982) is geboren en getogen in Maarssen. Op 12 jarige leeftijd is ze gestart met panfluit spelen bij Muziekschool Stichtse Vaart bij docent Jaap Delver. Hij zag haar talent en haar liefde voor Roemeense folklore. Op grond daarvan verwees haar, na 3 lesjaren, door naar panfluitist Damian Luca. Hij heeft Marlies geholpen zich verder te ontwikkelen en de specifieke Roemeense stijl te perfectioneren. In de jaren daarna is de carrière van Marlies in een stroomversnelling geraakt. Via Damian kwam Marlies in contact met de Roemeense musicus Mihai Scarlat. Hij heeft Marlies onder zijn vleugels genomen en haar geschoold op het gebied van orkestspel, ensemblespel, soleren, presentatie, interpretatie, improvisatie en arrangeren.

In 2005 behaalde Marlies haar Bachelor of Education aan de Marnix Academie te Utrecht. Naast de passie voor onderwijs, bleef er echter de passie voor muziek. Ze besloot haar hart te volgen en om haar serieuze keuze voor dit beroep te bezegelen, heeft Marlies in 2015 de conservatorium opleiding “Docerend Musicus Klassiek / Bachelor of Music” volbracht aan de Schumann akademie. Sinds 2016 is ze fulltime werkzaam in de muziek. Over de jaren heen heeft Marlies meerdere masterclasses gevolgd bij onder andere: Gheorghe Zamfir, Liselotte Rokyta-Fennema, Radu Nechifor, Gheorghe Rizea, Ruxandra Pitulice en Matthijs Koene.

In 2012 heeft Marlies haar eigen muziekpraktijk opgericht: Muziekpraktijk Avenis. Naast haar eigen lespraktijk voor panfluit werkt ze bij Muziekschool Barneveld als docent Panfluit en werkt ze als panfluitist/ensemble leider van het MdH Balkanensemble bij de Muziekacademie Den Haag. In 2018 heeft Marlies met Mihai Scarlat de bladmuziekuitgeverij Corbu opgericht. Een uitgeverij die zich specialiseert in het uitgeven van Roemeense volksmuziek.

Omdat, naast de praktische kant van het musiceren ook de theoretische/wetenschappelijke kant van muziek heel belangrijk is voor Marlies, is ze muziekwetenschappen gaan studeren. In 2022 behaalde ze de MA Applied Musicology aan de Universiteit Utrecht. Voor verdere verdieping in haar werk als muziekwetenschapper, volgt Marlies momenteel de Research Master (RMA) Musicology aan hetzelfde instituut.